Een kussen is meer dan alleen een stuk zachte stof; het is een essentieel onderdeel van je meubelen. Het voegt niet alleen comfort en stijl toe, maar speelt ook een belangrijke rol bij de ondersteuning en duurzaamheid van meubels. Daarnaast kan de juiste vulling de levensduur van je kussens verlengen door de stof te beschermen tegen slijtage. Maar welke soorten kussenvullingen zijn er en wat is de beste voor jouw kussen?
Het grootste deel van onze kussens op maat worden gevuld met een SG polyether. Polyether is een veerkrachtig materiaal wat een sponsachtige uiterlijk heeft. Door een open celstructuur is de vulling vochtregulerend en ventileert het snel. De SG staat voor Soortelijk Gewicht.
Dit geeft aan hoeveel kilo schuim er per kubieke meter gebruikt is. Bij een lage SG waarde is er minder materiaal gebruikt en is er meer lucht in de vulling verwerkt. Hierdoor een stuk lichter van gewicht. Hoe hoger de SG waarde hoe compacter de vulling. Doordat er minder lucht en meer materiaal is gebruikt, een extra stevige vulling. Daarom zie je bij veel van onze kussens een SG-waarde staan.
Er zijn tegenwoordig verschillende kussenvullingen op de markt, elk met zijn eigen unieke voordelen. Wat de beste kussenvullingen zijn, is afhankelijk van je eigen wensen en het type kussen dat je ontwerpt. Hier een klein overzicht:
Dit is de lichtste vulling die je kunt kiezen. Doordat de polyether meer lucht bevat, is deze vulling zacht en soepel. Handig voor een kussen waar je lekker in weg wilt zakken. Denk aan een loungekussen.
Van alle kussenvullingen, is dit de meest gekozen vulling. Stevig maar veerkrachtig. Het heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Perfecte keuze wanneer de kussens niet intensief worden gebruikt. Denk aan kussens in de caravan!
Dit polyether verliest nauwelijks veerkracht. Geschikt voor kussens waar je net wat stugger en steviger zit. Denk bijvoorbeeld aan binnenkussens op maat. Wil jij een vulling die meer draagkracht heeft of heb je kussens die niet te dik mogen zijn? Dan is dit de vulling.
Een ecologische vulling die is vervaardigd met plantaardige olie. Een bewuste keuze die een steentje bijdraagt aan ons milieu. Door de zachte structuur geeft dit een zeer comfortabele zit. Perfect voor kussens dikker dan 8 cm.
Dit schuimrubber is schimmelwerend en waterdoorlatend. Deze vulling wilt blijven ademen zodat het vochtregulerend blijft. Daarom worden de kussens met deze vulling voorzien van een waterdoorlatend gaas. Dit maakt de vulling uitermate geschikt voor kussens die altijd buiten liggen zoals tuinkussens en loungekussens.
Een zeer milieubewuste keuze. Deze vulling is 100 % gerecycled. Het bestaat uit de rest stukjes van.
Naast de verschillende kussenvullingen, is het belangrijk om te weten voor welk type kussen je de vulling wilt gebruiken. Tuinkussens hebben bijvoorbeeld andere vullingen nodig dan binnenkussens.
Heb jij een heerlijke loungebank onder je overkapping staan waar je middagdutje wel heel fijn is? Dan is de vulling extra comfort (BIO) hiervoor perfect geschikt. Staat je picknickbank klaar voor vele zomerse maaltijden? Laat dan je kussens maken met de vulling extra stevig (SG35). Met een dikte van 6 cm kan je hier heerlijk op natafelen.
Wil jij rechte kussens waar je tegenaan kan leunen met een strakke uitstraling? De SG20 is hiervoor geschikt. Deze kussenvulling is een licht gewicht met weinig draagkracht, dit maakt het enkel geschikt voor rugkussens. Is ploffen meer jouw ding? Kies dan voor de vlokvulling!
TIP ♥ – meer weten over deze kussens? Check onze tips voor tuinkussens en buitenkussens.
Ben jij een echte kampeerder en zit je het liefst de hele zomer op de camping? Dan zijn caravankussens of camperkussens misschien wel iets voor jou!
Zak maar lekker door! Bieden jouw zitkussens in de caravan niet meer het comfort en zit je voor je gevoel op de houten ondergrond? Dan is het vervangen van de vulling geen overbodige luxe. Voor een caravan of kussen, kies je voor de SG25, dit is een stevige vulling met goed behoud van de vorm. Wil jij comfortabel zitten en slapen in de camper? De Extra Comfort (BIO) geeft precies wat je zoekt. Veerkrachtig, ademend en zacht zitcomfort.
Gebruik je de rugkussens in de camper ook als matras? Kies dan voor de zit- en rugkussens dezelfde vulling. Zo heb je met slapen geen verschil in je matras. De Extra Comfort vulling is een zacht maar stevig schuim om de nacht op door te brengen. Gebruik je je rugkussen niet als matras? Dan kan je kiezen voor de SG polyether. Zacht, stevig of extra stevig.
TIP ♥ – meer weten over deze kussens? Check onze tips voor caravankussens.
Gebruik jij je kussens binnen? Dan hoef je natuurlijk geen waterdichte kussenvullingen te gebruiken. Hier kun je wel weer onderscheid maken tussen zachte kussens of extra stevige kussens.
Heeft jouw leeshoek een nieuw zitkussen nodig waar je op neer kunt ploffen? De vlokvulling geeft je zitkussen een nonchalante uitstraling waar je werkelijk in kan duiken. Ben jij op zoek naar een strak binnenkussen met het comfort voor een lang diner? Kies dan voor de SG 35 (6 cm dik). Stevig met genoeg veerkracht.
De meest voorkomende kussenvullingen voor rugkussens is de SG20. Dit geeft een strakke uitstraling en geeft voldoende steun. Zoek jij kussens met een hoog knuffelgehalte? Dan is de vlokvulling echt wat voor jou! Deze houdt er wel van om af en toe door elkaar geschud te worden.
TIP ♥ – meer weten over deze kussens? Check onze tips voor binnenkussens.
De vulling bepaalt voor het grootste deel het comfort van je kussen op maat. Het vult het kussen op en kan zowel zacht en flexibel als juist stevig zijn. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren kun je kiezen uit verschillende soorten van kussenvulling. Welke vulling de beste keuze is, hangt uiteindelijk helemaal van jou af.